Dzieci wybrały się na wycieczkę do piekarni „Walczak” prowadzonej przez pana Andrzeja Walczaka. Podczas pobytu miały możliwość zobaczyć, jak wygląda piekarnia od środka. Z wielkim zainteresowaniem przyglądały się pracy piekarza, poznały proces powstawania pieczywa oraz produkty potrzebne do jego wypieku. Dzieci zwiedziły najważniejsze pomieszczenia piekarni. Piekarz opowiedział, jak wyrasta ciasto, przedstawił etapy powstawania pieczywa. Przedszkolaki zobaczyły duże maszyny niezbędne do funkcjonowania piekarni, m.in. ogromne misy na ciasto, krajalnicę do krojenia chleba, maszynę do produkcji bułek, ruchome regały na upieczony chleb, itp. Największe wrażenie wywarł na przedszkolakach piec do wypiekania i wielkie łopaty do wkładania pieczywa. Kolejną niespodzianką był wspólny wypiek pierników. Zajęcia rozpoczęły się od krótkiej opowieści o historii piernikowego ciasta, a także poznania przypraw i innych składników potrzebnych do produkcji tych słodkich przysmaków. Każdy uczestnik warsztatów otrzymał kulkę ciasta do wypieku pierników, by - po jej rozwałkowaniu - za pomocą foremek wyciąć różne kształty ciastek piernikowych i ułożyć je na blaszkach do pieczenia ciast. Warsztaty były świetnym ćwiczeniem przed pieczeniem pierników wraz z rodzicami w domowym zaciszu.
L. Pawlicka